Fantastiset ja helpot sämpylät

Tiedättekö sen tilanteen kun perjantai-iltana tekee mieli tarjota perheelle astetta parempi iltapala ihan vaan rankan viikon päätteeksi. Iltapala nautitaan sohvalla kaikki saman peiton sisään kääriytyneenä ja telkkarista katsotaan kaikille sopivaa ohjelmaa.

Meillä se perjantai-illan herkku on useimmiten itsetehty pizza. Uusin trendi, kiitos Sallan idean, on tehdä pikkupizzoja. Laitan taikinan nousemaan jo torstaina illalla jääkaappiin ja perjantaina niistä leivotaan pieniä pyöreitä herkkuja, joissa täytteenä on vain tomaattikastike ja juustoraaste. Meillä on leivottu huomattavasti useammin pizzaa sen jälkeen kun löysimme Italiasta ihanat Selezione Casillon jauhot. Valikoimiimme on tullut myös täysin uusi luomujauho samalta jauhotehtaalta. Se sopii erinomaisesti leivän leivontaan!
Mutta joskus on kuitenkin sellainen tilanne (varsinkin jos minä olen ollut poissa, kuten viime viikolla), että perjantaina ei ole millään ehtinyt/jaksanut raahautua kauppaan ja kaappi on tyhjä. Meillä kun tavallisesti kauppareissut suoritetaan vasta lauantaina porukalla (enemmän energiaa = järkevämmät ostokset :)).

Viime perjantaina päätin yllättää perheeni tuoreilla sämpylöillä. Leipuriapurina toimi 3 vuotias tyttäreni, joka hieman pettyi kun sämpylöitä ei voinut heti leipoa vaan niiden piti hetken saada levätä peiton alla. Hän päätti pettymyksestä toivuttuaan toivottaa sämpylätaikinalle hyvää yötä ja uskon tämän olleen (hyvien jauhojen lisäksi tietty) syy, että sämpylöistä tuli tällä kertaa erityisen kuohkeita.

Alla oleva sämpyläresepti on takuuvarma ja siihen tarvittavat raaka-aineet löytyvät aina kaapista. Itse suosin jauhoina Smallstoren "00" pizzajauhoja. Näissä sämpylöissä on se ihana piirre, että niitä voi syödä vielä kahtena seuraavanakin päivänä. Useimmat sämpylät ovat seuraavana päivänä niin kovia, että ei edes haukatuksi saa :)

Alunperin olen reseptin löytänyt Soppa365 -sivustolta.

Ja hei, se on huomenna taas perjantai <3

Leipomisiloa toivottelee Mari

Fantastiset sämpylät

Ainekset

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12 1/2 dl Smallstoren "00" pizzajauhoja

Valmistusohje

Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

3,99 €
1
kg

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Tällä kyselyllä pyritään vähentämään roskapostia.