Vieraskynä: Punajuuri-porkkanarisotto

Bloggaaja Anna A&A Home -blogista vieraili Smallstoren deli-illassa (vierailusta voit lukea täältä )

Anna päätti testata Carnaroli-risottoa ja teki siitä kaksi erilaista kokeilua. Toinen resepti on Smallstoren esitteessäkin oleva sitruuna-pinaattirisotto ( resepti ja blogikirjoitus täällä ) ja toinen on alla oleva punajuuri-porkkanarisotto.

Risottoriisi eroaa tavallisesta riisistä siinä, että tärkkelyspitoinen jyvä imee itseensä runsaasti nestettä muuttumatta kuitenkaan puuromaiseksi. Smallstoren valikoimista löytyy kahta puhdasta risottoriisilajiketta. Toinen on siis näissäkin resepteissä käytetty Carnaroli ja toinen on Suomessakin yleisimmin tunnettu Arborio.

Carnaroli-lajikkeen jyvät ovat kooltaan paksuhkoja ja muodoltaan soikeita. Tämä on yksi Italian kuuluisimpia riisilajikkeita, koska se menettää vain vähän tärkkelyksestään kypsymisen aikana ja sen kyvystä imeä runsaasti nestettä. Carnaroli sopii mainiosti risottoriisin lisäksi myös salaatteihin. Arborio-riisin jyvä on isokokoinen ja helmimäinen. Arborio sopii mainiosti risottoriisin lisäksi myös salaatteihin, keittoihin tai jälkiruokiin.

Deli-illoissamme kysellään usein hyviä vinkkejä onnistuneet risoton valmistamiseen. Listasimme muutaman vinkin:

* Käytä risoton valmistamiseen paksupohjaista kattilaa, jotta riisi ei tartu kiinni ja pala pohjaan.
* Älä kuullota riisiä liian kauan ennen nesteen lisäämistä. Parin minuutin kuullotus riittää. Liian pitkä kuullotusaika kovettaa riisin pinnan, eikä riisi kypsy kunnolla.
* Keitä samanaikaisesti risottoon lisättävä liemi (esim. kasvisliemi) kattilassa. Riisin sekaan lisättävän nesteen tulee olla kiehuvan kuumaa, jottei riisijyvä lopeta kypsymistä nesteen lisäyksen yhteydessä. Jos lisäät risottoon valkoviiniä, laita se aina esimmäisenä ennen muita liemiä.
* Risoton valmistus kannatta ajoittaa niin, että se valmistuu juuri ennen ruokailua.

Buon Appetito!

Punajuuri-porkkanarisotto

2 rkl oliiviöljyä
3 dl carnaroli risottoriisiä
2 keskikokoista punajuurta
3 porkkanaa
1 sipuli
9 dl kasvislientä (desin tuosta voi korvata omenamehulla)
parmesaanijuustoa

Kuori ja pilko sipuli, punajuuret ja porkkanat ihan pieniksi, jotta ne kypsyy hyvin risoton kanssa samaan aikaan.

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää punajuuret, porkkanat ja sipuli. sekoittele muutama minuutti, ja lisää riisi. Kääntele hetken aikaa, kunnes riisit on läpikuultavia ja lisää sitten hiukan kerrallaan kuumaa kasvislientä.

Anna nesteen imeytyä ja lisää kasvislientä hiljalleen aina, kun neste on imeytynyt. Risotto on valmista kun kaikki neste on siihen imeytynyt. Lisää joukkoon parmesaaniraaste.

Risoton maustamisessa vain mielikuvitus on rajana

6,90 €
500
g
6,50 €
500
g
11,50 €
1
kg
10,90 €
1
kg

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Tällä kyselyllä pyritään vähentämään roskapostia.